Dennis Säwström blev vinnare av Årets Sous Vide-kock 2016

Finalen av Årets Sous Vide-kock 2016 blev jämn men till slut var det Dennis Säwström som tog hem segern när tävlingen avgjordes under Restaurangexpo på Malmömässan. Till vardags arbetar han på Kreativ Mat där han lagar mat tillsammans med gäster i deras hem.

- Det känns fruktansvärt overkligt. När jag såg de andra rätterna som gjordes, så kände jag att ojdå vilken nivå på tävlingen, säger Dennis efter prisutdelningen då han även blev ägare till en Smart Car.

Vinnarrätten var en soppa med asiatisk touch med Lithells rimmade oxbringa, tofu och olika sorters kål samt wonton dumplings. På dessa ingredienser hälldes en buljong och en citron och ättikslag.

Juryns motivering löd:

"En innovativ, välkomponerad och makalöst vacker anrättning som får oss att dra på smilbanden mellan tuggorna. Vinnaren visar att han behärskar kokkonstens centrala delar; hantverket, smaksättningen, estetiken och respekten för råvarorna."

Dennis Säwström nådde semifinal i Årets Kock 2015 och 2:a chansen i Årets Kock 2013.

Tävlingsgeneral Håkan Emilsson summerar dagen:

- Det har varit en fantastisk dag med mycket hög klass. Allt har fungerat för både de tävlande och för oss som arrangörer. Jag är grymt nöjd med finalisternas rätter.

I nedan länk finns intervju med Dennis i Sveriges Radio.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6360858

För mer information om tävlingen, vänligen kontakta Håkan Emilsson: 010-482 3933 eller hakan.emilsson@atria.com

Här kan du ladda hem vinnarreceptet

Vinnarrecept Årets Sous Vide-kock 2016.pdf

Årets Sous Vide Kock...

är ett initiativ från 2012 där den kock som lyckas kreera den godaste och mest kreativa rätten på en utvald produkt ur Lithells Sous Vide sortiment koras till Årets Sous Vide Kock och vinner en Smart Car (Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren).

Arrangörer, jury och tävlande, 3 februari 2016

Från vänster: Jesper Aspegren, Rikard Nilsson, Patrik Larsson, Joakim Kjaerkner, Björn Norberg, Bengt Sjöström, Dennis Säwström, Tomas Diedriechsen, Håkan Emilsson

 

 Segraren i Årets Sous Vide-kock vinner en Smart Car

Det ärfjärde året som Atria Foodservice arrangerar Årets Sous Vide-kock i samarbete med Segers och Global.
Upplägget består av att skapa ett recept utifrån Lithells sous vide-sortiment. Vinnaren belönas med titeln Årets Sous Vide-kock och en Smart Car (Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren).

Tidigare vinnare

2014: Amadeus Frick från Sofiero Slottsrestaurang

”För ett gediget hantverk, höga smaker, balanserad presentation och stor respekt för råvaran. Vinnaren av årets Sous Vide- kock 2014 har lockat fram det bästa ur både sig själv och produkten Pork Brisket.”

Läs mer om Pork brisket här!

Se filmen från tävlingsdagen här!

2013: Marcus Nemrin från Sofiero Slottsrestaurang

"Marcus har på ett mycket kreativt sätt fått fram köttets mjuka fina smak kombinerat med smaker från skog och ängar".

Prova gärna receptet som du hittar här!

2015: Daniel Pembert från Malmö mässrestauranger

"Genom att skapa en genuin harmoni mellan krispigt och krämigt, mellan syra och sötma och dessutom tillaga fläsklägget på ett sätt som mer än väl lever upp till sous vide-metoden, lägger segraren grunden för att bli Årets Sous Vide-kock 2015. Presentationen var även elegant och modern."

Läs mer om vår Fläskläggklubba Sous Vide här!

Ladda hem vinnarreceptet nedan.

Vinnarrätt ÅSK 2015.pdf

Gilla Skolmat bjuder på Street Food Festival!

Kontakta oss med stort som smått!

Vi stödjer BRIS - vill du vara med?!

Dennis Säwström vann Årets Sous Vide-kock 2016