Atria är Finlands största företag i köttbranschen och den största tillverkaren av köttprodukter i hela Östersjöregionen. Atria Foodservice - den delen av Atria som levererar till storhushåll - är ett resultat av ett antal sammanslagningar, bland annat den som ägde rum med Sardus Foodpartner 2009.
1876 Lars Jönsson
1878 Falbygdens Ost
1898 Onsala
1903 Atria
1907 Lithells
1925 Norrboda
1927 Arbogapastej
1932 Sibylla
1950 3-Stjernet
1951 Lindbergs Husmorspastej
1960 Samfood
1962 Geas
1964 Charkdelikatesser
1970 Pastejköket
1974 Lönnebergaskinka
1982 Gourmet Service
1984 Dagens Rätt Fisk
1987 Ridderheims
2007 Dagens Rätt Grönt
I Atria-koncernen fanns tidigare storhushållsavdelningen Atria Lithells Storhushåll, med historik i gamla Lithells. Historien om Lithells började redan 1907 då Oskar Lithell öppnade sin charkuteriaffär i Kumla och alltså är Atrias anor lika långa. I slutet av 1990-talet expanderade finska Atria i Sverige och 1997 köpte man Lithells. Anläggningen i Sköllersta blev Atria Sveriges flaggskepp. Idag har anläggningen i Sköllersta 350 anställda som tillverkar 30 miljoner korvar, hamburgare och sous vide-produkter om året.
100 år efter det att Oskar Lithell slog upp portarna för sin charkuteriaffär i Kumla bildades Atria Scandinavia som resultat av en sammanslagning mellan Atria Sverige och AB Sardus. Resan mot Sveriges mest spännande livsmedelsbolag hade börjat!